EU’s Historie

Efter Danmarks befrielse for 74 år siden og ovenpå Anden Verdenskrigs ruiner blev mange internationale organisationer grundlagt, heriblandt EU’s forløber. De har skabt samarbejde mellem tidligere fjender og udbredt de politiske ideer, som Europa anno 2019 grundlæggende er rundet af.

Det har jeg lavet en podcastserie om. Om EU’s Historie.

Du kan høre den, fordi du gerne vil høre min medvært, Mogens Lykketoft fortælle om EU’s historie. Eller fordi Uffe Ellemann-Jensen fortæller insider-historier om Helmut Kohl og Maastricht-traktaten. Eller fordi du gerne vil blive klogere på, hvordan Robert Schuman, blandt andet ansporet af sin opvækst i det fransk-tyske grænseland, kom frem til at formulere Schuman-erklæringen i 1950, der skulle blive starten på Kul- og Stålfællesskabet. Det har jeg talt med den altid veloplagte Peter Parbo om.

//Peter Laugesen

1. afsnit

Enden på Anden verdenskrig blev begyndelsen til tankerne om et nyt fredeligt Europa. Den franske udenrigsminister Robert Schumann så behovet for at samle Frankrig og Vesttyskland, og tog initiativet til Kul og Stålunionen, der blev forløber til det europæiske fællesskab.

2. afsnit

I perioden 1970 til 1990 sker der store forandringer. EF får nye medlemslande. Samarbejdet udvides med EF-pakken, der skaber et indre marked. I 1989 sker der noget, de færreste havde set komme. Berlinmuren falder, jerntæppet smuldrer og i 1990 synes Europas samling i horisonten.

3. afsnit

Perioden 1990 til 2007, her bliver EF til EU. Vi ser nærmere på Maastricht-traktaten, der udvikler samarbejdet til en union. Danskerne stemmer først nej og senere ja med forbehold. Vi skal også se nærmere på euroen, og på den store østudvidelse, hvor 12 nye lande bliver medlem af EU.

4. afsnit

I 2007 gik det godt i Europa. Siden har økonomisk krise, migration, højredrejning, EU-modstand og ikke mindst Brexit kastet Den Europæiske Union ud i en række kriser. I perioden blev Bulgarien og Rumænien medlemmer af EU. Og i 2009  trådte Lissabon-traktaten i kraft.

Medvirkende: Mogens Lykketoft, Uffe Ellemann Jensen, Christel Schaldemose, Poul Nilsson, Peter Parbo
Vært: Peter Laugesen.
Redaktør: Christian Brandt Pedersen.
Redaktion: Peter Laugesen, Elena Askløf, Christian Brandt Pedersen.
Denne podcastserie om EU’s historie er produceret af Vores Europa for AOF Danmark – støttet af Europanævnet.