Bye Bye Europe

Her er en række film med unge briter, der udtaler sig om deres holdninger til, tanker om og forståelse af Brexit. Alle har de forskellige holdninger og perspektiver. Se, lyt, lær og reflektér. Der er meget at lære om politisk orientering generelt og Brexit konkret. Filmene kan oplagt bruges i undervisningssammenhæng.

Book Vores Europa til et foredrag om vores rejse rundt i mødet med unge briter og få sat ord, billeder og film på vores oplevelse af Ungdommens politiske opvågnen i Storbritannien.

Scott – At stemme imod højre

Lever vi i en tid, hvor det eneste venstrefløjen byder ind med er en modstand mod den dagsorden, der sættes af de nationalkonservative, de neoliberale og højrepopulisterne?

Den oplevelse havde Scott, da han sidste år tog stilling til Brexit-afstemningen.
Scott er kunststuderende, bor i Glasgow og er 23 år gammel. Han er liberal venstreorienteret. Vi besøgte Scott i hans lejlighed i Glasgow hvor han fortalte os om hvad Brexit-afstemningen efter hans mening egentlig handlede om, hvad han stemte og hvorfor.

Julia – Kortsigtet, langsigtet

De globaliseringskritiske vendte ryggen til de britiske politikere og stemte sig ud af EU. Julia står helt uforstående overfor politikerne, fordi de tænker kortsigtet og kun på profit. Politikerleden er total. Og hvad kan vi egentlig gøre ved det? – spørger Julia.

Julia er 24 år gammel, arbejder med film og bor delvist i Dovenby og London. Hun er bærer af Storbritanniens helt særlige humor. Vi talte med Julia om de globale udfordringer som klimaforandringer og flygtningstrømme, to ting Julia bekymrede sig meget om. Vi mødte hende på hendes kontor, hvor hun fortalte os om, hvordan hun ser reaktionen på Brexit og hvad hun synes om de politikere, der styrer landet i dag.

Florence -Kolonial fortid, fremtidigt ansvar

“We want our country back” lød det fra mange briter op til Brexit-afstemningen. Men er Storbritannien særligt forpligtiget på at tage ansvar i tværnationale samarbejder på grund af deres fortid som globalt imperium og kolonimagt? Det har Florence klare holdninger til.

Florence er 21 år gammel, bor i Leeds og studerer fransk og arabisk. Vi besøgte Florence på hendes kollegieværelse.

Macaulay – Sikkerhed og idealer

Hvordan realiserer vi visionen om en fredelig verden, hvor alt er godt, hvor mennesker kan bo, hvor de vil bo og leve som de vil? Er EU et skridt på vej derhen eller skal vi ad andre veje?

Macaulay er 21 år gammel og arbejder som snedker i atomubåds-værftet i Barrow-in-Furness. Vi mødte ham i et musikstudie, hvor han sammen med sit band var ved at indspille en ny sang. Macaulay fortalte os om hvad han stemte till Brexit-afstemningen og hvorfor.

Oliviah – “Jeg er glad for at jeg ikke stemte”

I langt de fleste valg i Europa er unge den aldersgruppe, som er dårligst repræsenteret. Mange unge møder nemlig slet ikke op for at stemme. Oliviah er en af de unge, der hverken stemte for eller imod Storbritanniens fortsatte medlemsskab af EU. Hør hvorfor hun er glad for at hun drak sig fuld på afstemningsdagen istedet for at stemme

Oliviah er 23, bor i Wales hos sine bedsteforældre og arbejder i Swansea. Vi besøgte hende i hendes bedsteforældres hus og snakkede med hende om hvordan hun forholdte sig til Brexit-afstemningen.

Will – “Multikultur betyder ingen kultur”

Kan EU og EU-borgerne forenes i mangfoldighed? Det tror Will fra UKIP’s ungdomsparti ikke. Han mener at multikultur er lig med ingen kultur og derfor satte han et stort kryds for Brexit.

Will er 18 år gammel og studerer økonomi i Colchester. Will er medlem af Young Independence, UKIP’s ungdomsparti. Vi arrangerede et møde med ham ude på hans universitet.

Kayleigh – En kamp mellem ideer

Giver det mening selv at kæmpe for en bedre verden, når ingen politikere præsenterer store visioner eller alternativer? Og hvad skal der til før vi tager opgaven i egen hånd? Kayleigh ser et håb i den skotske ungdom.

Kayleigh er 27 år gammel og er folkeskolelærer i Ayrshire i Skotland, sammen med hendes kæreste som er musiker. Vi besøgte Kayleigh  i hendes hjem til en snak om den politiske samtid og fremtid.

 

Jake – “De kommer ikke til at mærke efterdønningerne”

De ældre briter ville ud af EU, de unge ville blive. 75% af de 18-24-årige stemte remain. 60% af folk over 60 stemte leave. Men er det rimeligt, at de ældre bestemmer fremtiden for ungdommen? Jake er frustreret.

Jake er 17 år gammel og bor i Dalston i England. Vi besøgte ham i den lille landsby hvor han bor sammen med sin mor, far og lillebror.

Catrin – At stemme af de forkerte grunde

Kan man træffe en beslutning af de forkerte årsager? Catrin fra Wales forstår godt afskyen overfor ‘the establishment’, men hun mener at mange af dem, der stemte for at forlade EU, gjorde det af de forkerte grunde, hvis de gjorde det for at straffe de nationale ledere for den førte nedskæringspolitik.

Catrin er 19 år gammel og bor i Wales. Vi besøgte hende på hendes kollegieværelse der emmede af britisk litteratur og kreativitet, her fik vi en snak om Brexit.

Conor – Bekymringer for en ny grænse

Hvad bliver egentlig konsekvenserne af Brexit? Det spørger mange sig selv om i disse måneder. For Conor er svaret på det personlige plan klart – han må flytte fra Nordirland, fordi fremtiden er for utryg. Brexit river nemlig op i gamle konflikter mellem republikanske irere og nordirske unionister, da man skal finde en ny løsning på grænsen mellem de to lande, der efter Brexit bliver den eneste landfaste grænse mellem Storbritannien og EU. Hvilke andre store og uforudsete konflikter Brexit kan starte eller rive op i, det må tiden vise.

Conor er 27 år gammel og historiker. Da vi besøgte ham i Belfast i Nordirland boede han hos sine forældre for en tid for at prøvede at finde ud af hvad der skulle ske fremadrettet.