Unge Stemmer om Europa

I denne filmserie præsenterer en række unge europæere fem emner, der optager unge i Europa. Det gælder klima, migration, identitet, ungdommen under pres og EU’s rolle i verden.

Du inviteres ud i den spanske ørken, hvor unge skaber den grønne omstilling. Du møder patrioten Édouard og verdensborgeren Federica, der har meget forskellige syn på kultur og identitet. I Athen møder du Lino fra Cameroun, der har migreret til Europa. Estevi fra Sydeuropa og Marthe Sofie fra Nordeuropa fortæller, hvordan unge er under pres på forskellige måder og i Bruxelles vil den unge EU-forsker Stephan Klose fortælle om EU’s rolle i verden.

Migration til Europa: Linos historie

”Hvis Vesten støtter korrupte diktatorer i Afrika – hvad kan jeg så gøre?” – spørger Lino fra Cameroun i denne video. Lino kommer fra Afrika, hvis befolkning vil fordobles inden 2050. Det unge Afrika, hvor gennemsnitsalderen er 19 år.

I verden i dag er rekordmange mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og klimaforandringer. Og de seneste år er der kommet mange asylansøgere til Europa. 2,3 millioner mennesker kom til EU alene i 2015 og 2016. Siden da har EU skærpet grænsekontrollen – blandt andet i et samarbejde med Tyrkiet og Libyen.

Lino kom til Grækenland i 2010. Endnu i dag lever han uden rettigheder i den græske hovedstad, Athen hvor hans sag stadig behandles i asylsystemet.

Klimaopråb fra ørkenen: Sunseed

”Godmorgen! Det er på tide at ændre noget i dit liv” – sådan siger den klimabekymrede Agnes fra Polen i denne video.

Omstillingen til et bæredygtigt samfund er en radikal udfordring, der kalder på radikale løsninger. I udkanten af Tabernas-ørkenen i det sydøstlige Spanien har en gruppe unge europæere besluttet sig for at tage klimasagen i egen hånd. De er flyttet til off-grid landsbyen Sunseed, hvor de dyrker deres egne grønsager, laver deres egen energi fra solceller og lever et simpelt liv i et stærkt fællesskab.

Agnes forlod i 2017 sit velbetalte job i Polen for at tage til Spanien og lære at leve et bæredygtigt liv. I en af Sunseeds haver satte vi os ned med Agnes for at tale om hendes historie og hvad unge mennesker og EU kan gøre for den grønne omstilling.

Ungdommen under pres: Syd- og Nordeuropa

”Det er samfundets skyld” siger den arbejdsløse Estevi i Athen om de unge grækeres manglende muligheder. ”Ikke alle kan blive statsministre” siger Marthe Sofie i Fredriksstad som et kritisk reality check for de ambitiøse skandinaviske unge, der presses til at præstere i den moderne konkurrencestat.

Virkeligheden er, at unge i både Syd- og Nordeuropa er under pres, men på hver deres måde. I Sydeuropa mangler mulighederne da næsten halvdelen af de sydeuropæiske unge er arbejdsløse. I Skandinavien er mulighederne mange, men konkurrencen er stor og unge kæmper med stress, angst, og ensomhed.

Spørgsmålet er, hvad EU bør gøre for de unge? Hvis altså det ikke bare er de unge selv som skal tage sig sammen?

Kultur og identitet: Nationalist og verdensborger

”Folk, der er forskellige kan ikke leve sammen” siger patrioten Édouard, mens verdensborgeren Federica fra Italien siger: ”Vi har alle de samme øjne, den samme næse og mund; det er ikke noget problem at leve samme”.

Med nationalismen på fremmarch i Europa er spørgsmålet om identitet og kultur et varmt politisk emne. Hvem er du og hvem er jeg – hvem er vi? I hvilken kultur hører vi til og hvor bør vi leve vores liv?

Patrioten Édouard vender sig imod globalisering og migration, mens Federica omfavner det kaotiske, multikulturelle samfund. Denne video rejser spørgsmålet om, hvad national og europæisk kultur og identitet er og hvad det bør være i fremtiden – et spørgsmål der er til kamp i Europa i dag.

EU’s rolle i verden

”EU har dets menneskerettigheds-idealer, men kan også kritiseres for at være dobbeltmoralsk i sin udenrigspolitik” – sådan siger Stephan Klose om EU’s rolle i verden. Spørgsmålet er om EU er den idealistiske undtagelse i verden; en union, der promoverer fred, menneskerettigheder og demokrati? Eller prøver EU blot – ligesom resten af verdens lande – at skabe flest mulige foredele for sig selv, for fortsat at blive rigere og mere magtfulde.

Den unge EU-ekspert, Stephan Klose, der laver Ph.D. i Bruxelles tager os med rundt i verden og fortæller om EU’s forhold til forskellige regioner. Hvad bør EU’s rolle i verden være i dag, hvor Kina gror sig stærkere, Rusland rasler med sablen og EU’s forhold til USA er blevet koldere? Få overblik over disse spørgsmål på blot 5 minutter.

Filmene er lavet med støtte fra